Damião de Góis Museum

Portugal
MDG

Intervening in an existing building is in itself a good challenge, when we have added centuries of history to the pre-existence,
the challenge is even greater. The intervention focuses on the creation of an exhibition structure, alluding to
the life and historical legacy of Damião de Gois, inside an old, restored church in Alenquer. The church, now emptied
of this function, is now a “container” space with its own identity, marked by the geometry of its vaulted ceilings and the
texture of its brick walls, with great plastic value.
The proposal seeks precisely to value the plastic characteristics of space and minimize its impact on pre-existence,
respecting the existing, moving away from the walls, seeking a central position in space, assuming a geometry that
is familiar to the building, originated by an offset to the shapes of the ceiling and walls, capturing the configuration of
the void that exists in a kind of dark colored, fragmented nucleus that receives and organizes the exhibition and the
visitors.
This nucleus, although fragmented, gives the visitor an idea of virtual continuity, where their voids are understood as
moments of pause and contemplation of the existent and as moments of penetration inside the nucleus, exploring this
ancestral relationship of interior and exterior, which has fascinated us since the beginning of the project.
The exhibition space is assumed as a delicate black element that invites its discovery and that stands out from the
remaining chromatism of the existing space, without ever overlapping it but without losing its spatial characteristics.

  • Project Year: 2016-2017
  • Area: 175m2
  • Site: Alenquer
  • Code: 16MDG
  • Coordinators:
  • Henrique Marques | Architect
  • Rui Dinis | Architect
  • Collaborators:
  • Marco Santos | Architect
  • Tiago Maciel | Architect
  • João Ortigão | Architect
  • Financial Director:
  • Carla Duarte | CFO
  • Photograph: FG+SG